Tabor, Gypsy music: donderdag 19 oktober

Tabor

Het was een zeer bijzondere avond. Ondanks dat de zangeres en de accordionist verhinderd waren en dus niet konden meespelen werd het een zeer verrassende en belevingsvolle avond.

Aangevoerd door Janusch Hallema speelde Tabor met  Adell Trio ongelooflijk mooie en bezielende stukken. De danseres Ietara Selder danste de sterren van de hemel. Janusch voerde ons met begeleidende tekst door het leven van de zigeuners, sintio, roma, guipsy, gitano en bohémiens. De tochten over de wereld, de vervolging in de oorlog, maar vooral de hang naar vrijheid en onafhankelijkheid.

Tabor kreeg een staand ovationeel applaus.

Zij beloofden volgend jaar nog eens terug te komen.

Het Gipsy-ensemble TABOR heeft een bijzondere voorliefde voor authentieke traditionele zigeunerliederen en natuurlijk ook de gipsy-swing van de wereldberoemde gitarist Django Reinhardt. En wie kunnen dit oeuvre beter vertolken dan Sinti-musici zelf? Gepassioneerd weet TABOR hun muziek te vertolken. Op de bühne wordt dat een kluwen van warmte, mededogen, weemoedigheid naar de tijd van weleer, verzet tegen kleinburgerlijkheid en het tanende respect voor elkaars cultuur en identiteit.

   

Inhoudelijk staat het voor diversiteit, identiteit en versterking van het tanende culturele erfgoed van Sinti en Roma, die dreigt te vervlakken door globalisering en digitalisering. TABOR trekt passioneel ten strijden tegen cultuur-vervlakking en voor het muzikaal cultureel erfgoed van Sinti en Roma.Tabor heeft een energieke uitstraling en is een veel gevraagd gezelschap. Ze luisterden vele festivals op zoals bevrijdingsfestivals, International Gipsy Festival, Achterhoek-spektakel met vrolijke, feestelijke klanken en een dynamische presentatie.