Bigband Boesten op 28 mei 2022

Op 28 mei speelde de Big Band Boesten een avond die iederreen nog zal heugen! Wat ween feest om naar te luisteren.

Big Band Boesten is niet zomaar een bigband. Deze groep van muzikanten bestaat al 40 jaar. Wel met een samenstelling die zo nu en dan verandert maar met één constante factor. En dat is Hub Boesten die in 1980 deze bigband oprichtte. Hij begeleidt de bigband nu al vier decennia met veel succes.
Hub zelf is zoals je dat noemt een geboren muzikant. Zijn ouders maar ook zijn grootouders waren zeer met de muziek bezig. De overgrootvader van Hub dirigeerde 3 harmonieorkesten. De opa van Hub was saxofonist, fluitist, klarinettist, violist, kortom: een multi-instrumentalist en leider van de plaatselijke kapel. Met 5 jaar kroop Hub al achter de piano. De eerste pianolessen kreeg Hub op 6 jarige leeftijd van zijn moeder om vervolgens op 8-jarige leeftijd toe te treden tot de drumband van het Harmonieorkest St.-Bavo. Na een jaar solfège van de dirigent Welzen begon Boesten op 10-jarige leeftijd op klarinet. Samen met zijn neef en buurjongen Leo Janssen (nu saxofonist in het Metropool Orkest) ging hij naar oom Jan in Hoensbroek voor de klarinetles.
In 1973 deed Hub Boesten toelatingsexamen aan het Maastrichtse Conservatorium voor klassiek trompet en Schoolmuziek. In 1979 studeerde hij af en begon zijn carrière als muziekdocent aan de muziekschool in Valkenburg en Roermond. Tijdens zijn studie speelde hij in diverse bands zoals de Willie Schobben big band, Charlie Green big band, Big Band 77 en de fusion band Jazzyrama. Met deze fusion band wonnen zij 1 week na oprichting een prestigieuze prijs met als beloning een optreden op het destijds bekende “Jazz Bilzen”-festival. Meerdere optredens volgden zoals Jazzfestival Sittard met Toots Thielemans in het hoofdprogramma en Hammerveld jazzfestival in Roermond. In 1980 richtte Hub Boesten in opdracht van de Roermondse muziekschool directeur Hennie Ramaekers een ensemble op voor een eindejaarsconcert (Moederdagconcert) en al snel werd dit een heuse complete bigband, de Bigband Boesten. De eerste kennismaking met jazzimprovisatie was bij Charie Green in 1978 waar Hub Boesten samen met een klein groepje de lessen volgde bij Charlie thuis in Heer (Maastricht) in de beginselen van de jazz theorie.
Op zijn 32ste jaar is Boesten weer trompetles gaan volgen bij Rob Bruinen gevolgd door lessen bij Eric Vloeimans en workshops bij o.a. Bob Findley en Bobbie Shew.
Hub is een gedreven man. Geïnspireerd door trompettisten blijft hij voortdurend werken om nog altijd beter te werden. Hub is een echte trompetvirtuoos en is van alle markten thuis: hij onderneemt van alles, van een tournee met Rowwen Hèze tot highschool jazz. Hub onderneemt nog veel meer. Hij houdt zich bezig met arrangeren en componeren en geeft ondersteuning aan Harmonieën.
Naast de Bigband Boesten organiseert hij ook de Party, de naam zegt het al spelen op feesten en partijen. Ze spelen een zeer uitgebreid repertoire met muziek van de jaren zestig (van de vorige eeuw!) tot heden.
Vanavond spelen zij muziek van Glenn Miller, Duke Ellington, Count Basie, Frank Sinatra en Ella Fitzgerald.
Bezoek eens hun facebookpagina!

Onderstaande filmpjes zijn van Caro Brouns: