Zjèr Bataille met de Sjenge Donderdag 25 mei 2023

Donderdag 25 mei 2023

Zjèr Bataille

met de Sjenge

Zjer Bataille is een pseudoniem voor Ger Bertholet.

Hij was oorspronkelijk huisschilder. Hij werd later vrijgestelde bij de Katholiek Werkende Jongeren. Van daaruit richtte hij in de jaren zeventig de cabaretgroep De Sjenge op.

Eind jaren zeventig startte hij een studie aan de toneelschool in Maastricht. Hij studeerde er af als docent drama. Bertholet schreef onder meer toneelstukken voor kinderen onder andere de musical Lewieke. Onder de naam G. Rapaille schreef hij Knötsj. Van deze theater-monoloog werd ook een Zeeuwse versie (Kwarre, vertaling Jan Zwemer) in tientallen Zeeuwse café’s opgevoerd. In Veldeke zijn veel gedichten van hem gepubliceerd. Bertholet woont tegenwoordig in Sittard en is medewerker van de regionale omroep L1. Hij presenteerde daar Ut verdreet van Limburg. Nu is hij onder meer columnist in L1 Cultuurcafé.
In 2000 en 2001 werkte Bataille mee aan de vastenavondrevue Waolse medammecour.
Bertholet zingt nog steeds, vooral onder de naam Zjèr Bataile. In mei 2006 bereikte d’r Man de vijfde plaats in de L1-Limbo top 10 en in december 2006 Tatakka de tweede plaats.
In 2009 stelde hij een bloemlezing uit de liedjes van Herman Veugelers samen. Aansluitend aan de presentatie van dat boek organiseerde hij Petit Bataille.

Zjér Bataille (Ger Bertholet) neemt samen met zijn muzikanten Lei Bego (gitaar en ukulele), Jan Hallema (contrabas) en Rogér Moréno (accordeon en viool) het publiek mee op een nostalgische muzikale reis terug in de tijd.